Статията за зимните гуми се чете доста напоследък. Аз все още държа на мнението си, че гумите нямат чак толкова голямо значение за устойчивостта на автомобила, колкото начина на управление и най-вече състоянието на окачването на автомобила.

Един от най-честите проблеми е поднасянето. Поднасянето на предните гуми при завой се нарича understeer – недозавиване, а на задните – oversteer – свръхзавиване. Свръхзавиването е по-опасно, защото ако не се коригира води до завъртане около центъра на тежеста на автомобила.

Съвременните автомобили със предно предаване конструктивно са направени със лека склонност към недозавиване, докато тези със задно предаване често изпадат във свръхзавиване, особено при слабо сцепление – мокра или заснежена настилка.

Основната причина за двете явления е т.нар. weight transfer – пренасяне на тежестта напред/назад или вляво/вдясно.

Когато сме в завой и натиснем газта, се получава пренасяне на тежестта върху задните гуми , който повишават сцеплението с пътя, докато сцеплението на предните се намалява. Ако колата е с предно предаване, това намалено сцепление трябва да удържа както двигателната сила, така и страничната центробежна сила от завоя. Ако сцеплението на предните гуми падне под критичния минимум, те започват да се плъзгат и колата недозавива – продължава напред. Колегата изпотроши неговата кола с такава случка преди няколко месеца . Мокра настилка , недозавиване и удар.

Как може да се овладее недозавиването – с преместване на тежестта върху предните гуми ,т.е отнемане на газта и/или леко натискане на спирачките. Сцеплението на предите гуми се увеличава.

Обратното – при пренасяне на тежестта върху предните гуми , сцеплението на задните намалява и колата е склонна към свръхзавиване. При коли със задно предаване, това често се случва дори само при отнемане на газта в завой. Преди време пък аз изпотроших една кола (с перфектни гуми) по този начин. Мокър асфалт , излизане от завой и започнало поднасяне на задните гуми. Аз поради липса на навици отнемам газта и коригирам с волана, но поради отнемането на газта процеса се ускори и се завъртях. Карах и доста бързо де.

Свръхзавиването се овладява чрез корекция в посока на занасянето с волана и леко подаване на газ (за пренасяне на тежестта върху задните гуми)

Връзката на окачването с тези процеси е състоянието на амортисьорите. Изправните амортисьори намаляват до голяма степен пренасянето на тежестта, докато неизправните го усилват. Затова спортните коли са с твърдо окачване.

Височината на колата също влияе твърде негативно. Колкото по-високо е центъра на тежестта, толкова тези явления са по силни. Затова бусове, джипове и други високи коли поднасят значително по-лесно.

Проверете състоянието на амотрисьорите. Мекото предно окачване (изпуснали амортисьори) води до склонност към свръхзавиване и завъртане. Докато изпусналите задни амортисьори водят до склонност към недозавиване и “изпускане” на завоя.

Спазвайте ограниченията на скоростта, особено в завои, колкото и плавни да изглеждат. Центробежните сили и ускорения при висока скорост са големи, и няма гуми, които да ги удържат, особено при хлъзгава настилка.