След дълго търсене, най-накрая намерих два задни амортисьора Monroe. по 245 лв бройката , но изглежда продавачката ме хареса и ми ги даде по 205 лв. Отстъпка вика ще ти дам :) А може би щото и казах, че ще ми трябват и предни.

Хм,още ми е чудно, амортисьорите бяха с поръчка, след като се бях навил на 245 лв/бройката и отидох в магазина с приготвени 5 стотачки. И въпреки всички в момента на плащането ме изненадаха с почти 100лв. отстъпка. Утре ще отида да почерпя нещо мацката.

Дотук добре. На пръв поглед смяната на амортисьорите е лесна – не са вътре в пружините, а са отделно. Звъннахме на 1-2 майстора да попитаме за цена и време за смяна. 50 кинта и почти след седмица. Бре, мааму стара – за 4 гайки 50 кинта ! Няма да стане викам си аз, ще си ги сменя сам.

И тук започна шоуто. Гайките поръждясали , не щат да се отвиват. Купих спрей за ръжда и долните гайки се отвиха лесно. Обаче с горните проблем. Стъблото на амортисьора е с квадратен засек в края, за държене на контра при отвиване/завиване, обаче колегата го скъса. Повече няма да му дам да пипне гайка. Досега е скъсал поне 4 болта.

Махнах пластмасовите предпазители и някак си хванах контра с раздвижен ключ. После дойде другия проблем – горните гайки са трудно достъпни и се отвиват по 1/6 оборот на движение. Един час врътках гайките докато се отвият , мамицата им. По едно време си викам – “ааа, ясно що искат 50 лева, заслужават си ги” . Освен това при горните гайки, спрея не помогна кой знае колко и се отвиваха много тегаво.

Някак си отвих всички гайки и свалих единия амортисьор. Обаче другия не ще да излиза от долния болт. Втулката е заяла за болта и ни спрей помага, ни нищо. Стъмни се и отложих за днес.

Днес хванах флекса , отрязах долното ухо на амотрисьора и остана само втулката. Като стар инженер викам си – ще я нагрея и ще излезе. Да, ама не, газовата горелка се е бъгнала и едвам, едвам гори. Не успях нищо да нагрея. Пак се стъмни и остана за утре.

Дотук два дни (по няколко часа работа, ама два дни). Дано утре завърша процедурата.

Ще трябва да сменям и предните. те ми се виждат по лесни :) . Поне горните гайки са лесно достъпни.

Ето и малко снимки :

Този , чиято втулка беше запекла.

По трудния за смяна – горна гайка на терсене място – отвиване 1 час :)

И един от предните, които би трябвало да се сменят лесно и бързо, дори без сваляне на гумата.