Страшно е . Много по-страшно отколкото съм подозирал. Оказва се , че ДАНС работи изцяло като политическа полиция, и дори не спазва законите , защото :

Агентите са действали светкавично – поръчвали са телефонни разпечатки устно, без никакви документи, а от ДОТИ-МВР са им правили справките веднага. “На ден подписвам по десетки искания до ДОТИ-МВР за установки на телефони, писменото мотивиране би затормозило изключително работата ни”

Има много добра статия във в-к Сега. Случващото зловещо ми напомня на филма “Обществен враг”. Подслушва се по устно нареждане, без писмени документи, изобщо без някакво основание.

Оказва се, че “класифицираната” информация в Опасните , не била класифицирана, но все пак някак си не трябвало да е известна. Става въпрос за посещенията на Тошо Тошев и други медийни лица задници в ДАНС , описани в тази статия. Дотук разбрахме, че това се е случило и е истина. А колко ли още истини има в сайта ?

Ще напиша какво трябва да правите, за да не могат ДАНС (или МВР ) да слухтят там където нямат работа.

1. Използвайте предплатена карта за ГСМ . Сега стана ли ясно, защо хубавците не искат предплатените карти да са анонимни ? . Предплатената карта, обаче не е сто процентова гаранция, че няма да разберат кой я ползва. Ако имате два ГСМ-а и другия ви е на договор – т.е. имат ви името и данните, не носете заедно предплатената и договорната карта. Могат много лесно да ги съпоставят, чрез местоположението им. Другото слабо място, е че могат да разберат кой сте чрез подслушване на хората с които говорите. Научете се да не казвате имена в телефонните разговори. Научете и хората с които говорите.

2. Не носете ГСМ-а със себе си (този който е на абонамент). Елементарно е да ви проследят , чрез положението на апарата в клетките на оператора. Дайте на друг човек да разнася (но да не говори по него) ГСМ-а ви. Така ще ги шашнете.

3. Най-добре изобщо не използвайте ГСМ , ако подозирате, че ви наблюдават. ГСМ-а е опасно оръжие в ръцете на службите. Под “не използвайте” се разбира, изобщо да не носите ГСМ със себе си.

4. Все пак трябва да се говори по телефон. Не говорете по фиксиран телефон. Използвайте VoIP телефон и чужд оператор (в никакъв случай български). Много добър вариант е wi-fi VoIP телефон с чужд оператор и да говорите от места с публичен wi-fi интернет. Не вярвам нашите служби да са дорасли да подслушат такъв разговор :) , но все пак имайте две наум. Да не говорим, че като подслушват събеседника ви, няма да знаят с кого говори , ако вие самите не се издадете.

Сега за интернет комуникациите.

1. Ако искате да останете наистина анонимен, използвайте ТОР. Ако публикувате информация – сървъра трябва задължително да е извън България. Регистрирането на анонимен домейн е тънка, но не невъзможна работа. (ако някой се интересува, ще дам подробности)

2. Не използвайте българска e-mail услуга. Ползвайте чужда, задължително през https . За още по сигурно, може да кодирате писмата си.

3. Не използвайте ICQ – лесно подслушваемо е. Скайп е по-труден за подслушване, но аз му нямам доверие.

4. Използвайте свободен wifi интернет (не е препоръчително да е публичен). Вече има много незаключени домашни wifi устройства. намерете няколко . Най-добре е да не ползвате една точка за wifi достъп повече от 2 пъти .

Вярвайте ми – съмнителните “бизнесмени” ги знаят тези работи твърде добре , и ги спазват. Така, че данс, манс и мвр не могат лесно да ги подслушат. Подслушват Вас – репортера, неудобния журналист, критичния блогър , дребния бизнесмен.