Въпреки изказването на наглеца станиШеф , аз съм силно обезпокоен от “намаляващата” инфлация (от 20%  на 19% ) и някак си не споделям оптимизма му. Последната година е със стабилна 15% годишна инфлация и не виждам никакви изгледи за намаляването и.

Инфлацията сама по себе си не е проблем, поне докато не е станала трицифрена. Обаче комбинирана с валутен борд е бомба със закъснител.  Нямам логично обяснение как така, след като лева е вързан към еврото и при 3-4% инфлация в еврозоната, лева се обезценява със 15-20% . Още по-лошо – това не може да продължава дълго време .

Тука разни икономисти ще заобясняват – ами валутния резерв (в евро) се увеличава , оттам се увеличава паричното предлагане и ето го резултата – по висока инфлация . Да ама валутния резерв се увеличава не защото имаме голям износ, а от “чуждестранни инвестиции” и заеми. Лошото на това увеличение е ,че някога трябва да се връща – това не са наши пари и инвеститорите рано или късно ще си ги изнесат обратно. Тогава какво правим ? Никой не казва . Но по този въпрос оставам да си блъскат главите министрите на станиШеф .

По-важния за мен въпрос е как да запазим от обезценка капитала си. Той без това не е кой знае колко много, че да се обезценява с 15% годишно (а ако сметнем капитализираната инфлация, сметките стават страшни) . Освен това при такава очеизвадна разлика в инфлациите, аз лично не давам на валутния борд повече от 2-3 години живот.

Следователно – никакви активи в левове . Никакви ! Първата стъпка е свободния капитал да се обмени в евро и долари (съотношение 1:1). И след това да се мисли за запазването му – тук обаче не мога да дам никакъв съвет, нямам идея дори за мен.

Най добрия начин обаче е инвестиране в собствен бизнес . Няма да казвам каква възвръщаемост имаше интернет бизнеса, но е далеч, далеч по-доходен от банков депозит.

Момента за “инвестиция” в недвижими имоти далеч не е най-подходящия. Някой да се заблуждава, че нас ще ни отмине кризата . Ми нека се заблуждават. Аз лично никога няма да дам над 1000 евро на кв.метър. Абе от злато ли ги строят тия сгради. Аз и 500 евро/кв.м няма да дам, ама това е друг въпрос. Между другото познавам един строителен предприемач с готова сграда , 300 000 евро заеми и тотална липса на купувачи – дори на 20 000 евро за апартамент в Сапарева баня.

Ще чакам банките да почнат за разпродават апартаментите на оптимистите купили ги с ипотека в момента.

Изобщо чакат ни трудни времена. Не си дръжте парите в левове.