Статуса е обогатен с нови данни за температура, влажност и осветеност.

В близко бъдеще ще има данни за това каква ел.енергия се консумира за осигуряване на показаните температури . Чудя се дали да сложа и резултатите от датчиците на присъствие, ама за сега не ми се ще да са публични :)

Незнайно защо (абе знае се) повечето производители на системи за домашна автоматизация се стремят да затворат максимално системата си, така, че да не бъде лесно интерфейсвана към други системи и/или управление.

Това разбира се не е чак толкова голям проблем, защото решение винаги се намира.  Споменатите данни се осигуряват от датчиците на една система, която производителя се е постарал да затвори твърде добре. Отгоре на всичкото се прави на леко недоразбрал , когато го питат за протоколи и други подробности :) . Навярно заради проблеми с превода :)

както и да е – това упражнение е само за спорта. Вече имаме данните за околната среда в и извън къщата,  остава да се направи същинската част – управлението.

Ама не управление, като например да си пуснеш климатика или лампата с дистанционно, а задаване на параметри на системата – т.е. задаване на желаната температура в стаята , пък автоматиката се грижи за останалото. Същото е и при осветлението – ще се задава желана осветеност, пък железата сами ще решават коя лампа и на колко процента да пуснат. Да не говорим, че като няма хора в стаята, всичко ще се гаси само (икономията майка на мизерията) .

Следваща стъпка е интерфейсване (писане на драйвер) за други системи за автоматизация. Някои от тях са отворени, за други знам протокола за достъп до железата, т.е. би трябвало да е по-лесно.

То по книгите си пише – Потребителски интерфейс <–> програмна логика  <–> хардуер .

С максимум абстракция от хардуера  и интерфейса. Т.е. сменяш само един драйвер и целия софтуер продължава да работи с друга хардуерна система. Сменяш втори драйвер и работи с нов потребителски интерфейс, например друго дистанционно.

Така се прави удобно за интегратора, за съжаление на повечето производители не им изнася това спазване на добрите инженерни практики.