Аз може би имам прекалено големи изисквания за домашната автоматизация, но според мен една такава система задължително трябва да измерва консумираната енергия от жилището, по възможност разбито по стаи и консуматори.

Имам и още куп други изисквания, но за тях по късно. Тези дни попаднах на много добър сайт , който показва каква трябва да бъде една почти идеална система за домашна автоматизация.

От него пък попаднах на производител на ZigBee устройства, измерващи консумацията от всеки контакт. За което винаги съм мечтал , само дето не ми се полагат допълнителни жици до всеки един контакт. Цените са много,много добри, даже бих казал – без пари.

В най-скоро време ще се оборудвам с Home Basic set , съотверно цялата консумирана енергия (която хич не е малко) ще бъде качена real time тук , подобно на външната температура. Освен това устройствата имат реле и могат да ключват и изключват консуматори с цел икономия на енергия. Отгоре на всичко има open source софтуер управление и отчитане под линукс.

Следващата стъпка ще бъде realtime отчитане на температурите в цялата къща, с последващо регулиране на отоплението в зависимост от присъствието на хора и ефективността на отоплителния уред. Например – влиза човек в необитаемата от няколко дена къща и автоматиката включва подово + климатик за бързо достигане на нормална температура, след това изключва подовото (щото е скъпо) и оставя само климатика.

Въз основата на данните за вътрешната и външната температури и консумираната енерги, пък ще може да се пресмята ефективността на топлоизолацията на къщата, да се взима в предвид топлоемкостта на сградата и да се оптимизира отоплението .

Следваща стъпка би било автоматизиране на осветлението в зависимост от присъствие на хора и слънчево греене (това всъщност вече го има реализирано , но кода е затворен и не мога да променям нищо)

Всъщност една добра система за домашна автоматизация не се нуждае от дистанционно :) .