Понеже напоследък около мен се шири заблудата, че само една фирма е разработила “уникалната” powerline комуникация на базата на konnex pl132 , и , че SIEMENS представи си са се провалили в опита си да направят подобна система (хехе , елата, елате да се посмеем заедно) , ще дам един документ на Motorola (freescale) от далечната 2003 година , даващ насоки на SIEMENS как да преборят “големия проблем” , наречен konnex pl132 :)

Ето го и споменатия документ – KONNEX PL132 reference design and demo application.

А ето и документация за pl132 модема – ST7538.

В reference design-a на Моторола има примерни схеми на хардуера (той е елементарен – два чипа – един модем и един процесор) , а също така и софтуер за три от мрежовите слоя – PHY , DataLink и Application. Забавно четиво за един малко поумрял стандарт.

А SIEMENS са се отказали , не защото не са могли да се справят (бурен смях) , а защото са разбрали, че точно това нещо няма бъдеще и е безмислено да харчат пари.

Самия факт, че няма производители на оборудване използващо konnex PL132 говори предостатъчно за съдбата на тая технология.

Напоследък в стандарт е започнала да се превръща една китайска технология наречена PLCBUS , но за нея след няколко дни :) А китайците ще го превърнат в стандарт, не защото е много добър , а защото бълват и продават милиони бройки.