Всеки, които мисли, че не е правилно глоби до 50 лв да са необжалваеми може да подаде жалба, и евентуално след това да заведем дело в Европейския съд.

Това го пиша, не защото съм против спазването на ЗДП , точно обратното ЗДП трябва да се спазва , особено ограниченията на скоростта. Пиша го , защото доста от нарушенията са измислени от самите шапкари по един или друг повод. Например, че имат план за съставени актове, или пък искат да изкарат някой необлагаем лев.

Начина е много прост – ако ви спрат и съставят акт , продължавате да карате с акта един месец. След това го прибирате някъде и продължавате да карате без талон. Но в никакъв случай не ходите в КАТ да си вземете наказателното постановление. ЗАНН задължава шапкарите да ви го връчат по съответния ред. Ясно е, че поради многото работа, те просто не могат , затова изнудват водачите да им ходят на крака. Ами вие просто няма да ходите. Докато не сте си взели наказателното постановление, то не е влязло в сила – нито глобата , нито отнети точки. Т.е. ако не си вземете НП , просто не сте наказан.

Тук доста хора ще попитат – ами как така ще карам без талон ? Ами много лесно , нали имате книжка , ако ви спрат, може да кажете, че талона не го носите – глобата е само 10 лв. Нещо много важно – шапкарите при проверка на пътя не могат да ви “вземат книжката” , освен в един единствен случай – употреба на алкохол. Книжката може да ви се отнеме само след заповед на началника на РПУ , а това няма как да стане на пътя от обикновени тъпи старшини.

Ако ви се съберат няколко акта, по някое време може да отидете да си ги вземете от кат, с което те ще влязат в сила – вече ще сте наказани. Пак не плащате и пак продължавате да карате без талон. Наказателните постановления имат 2 годишна давност и върху глобите не тече лихва. След две години не дължите нищо.

Чакате призовка за да ви връчат НП – обикновено това се проточва с години.

По описания начин карам над 3 години. Досега са ме глобили само един път с 10 лв за неносене на талон. Ако всичко друго ви е изрядно , не сте направили нарушение, и попаднете на свестни КАТ-аджии (да , рядкост са, но ги има) ще ви се разминат и 10-та лева, просто не им се занимава. И пак повтарям, на пътя , независимо, че сте без талон, никой не може да ви “вземе книжката” .

За съжаление, милиционерите не мислят така в случая при влязло с сила НП и неплатена глоба, в момента обмислям как да бъде атакувана подобна порочна практика пред административен съд , защото това е нарушение на ЗДП.

А ето как трябва да се отнеме законно СУМПС.

За вписване на неверни данни в акт , катаджиите подлежат на наказателна отговорност (чл. 311 от НК) . Ако считате, че нарушават правата ви – създавайте работа на прокуратурата.

Всичко написано тук не е съвет за нарушаване на ЗДП и/или друг закон. Написаното тук по скоро дава насоки за успешна защита срещу КАТ-аджииски произвол. Автора е на мнение, че ЗДП и законите трябва да се спазват , като държи КАТ и МВР също да спазват законодателството !