Изброявам само фактите, а тълкуването остава за читателите.

През 1972 между СССР и САЩ се сключва договор за ограничаване на системите за противоракетна защита. Договора позволява разполагане само на ограничена противоракетна защита на една цел, с не повече от 100 противоракетни установки. СССР изгражда противоракетна защита близо до Москва, а САЩ в Grand Forks Air Force Base . Противоракетната защита на Москва работи и до момента, като прехващачите използват няколкокилотонни атомни заряди (с цел повреда на електрониката на прехващаната балистична ракета и бойни глави посредством електомагнитен импулс)

Декември 1999 ООН предлага директива против плановете на САЩ да изградят противоракетна защита в нарушение на договора от 1972. Против директивата са САЩ, Албания , Израел и Микронезия. Франция и Ирландия гласуват “за” , а останалия ЕС се въздържа.

15 декември 2001 САЩ прекратява едностранно договора от 1972г. за ограничаване на противоракетната защита.

Февруари 2007г. САЩ започват преговори с Полша и Чехия за разполагане на радари и противоракетни установки на тяхна територия. Радар в Чехия и ракетни установки в Полша. 67% от жителите на Чехия са против, и само 15% одобряват плановете. 57% от поляците са против. Но кой ти слуша населението, когато чича бушмен плаща.

Русия заплашва да разположи ядрени ракети с къс обсег на границата си, ако САЩ не се откажат от плановете си за разполагане на 10 антиракетни прехващача в Полша. Оправданието на САЩ за анти-ракетната защита е прихващане на ракети от Иран ! . От Полша ? , вместо от Турция ? Естествено е руснаците да не се хващат на плоските лъжи.

Юли 2008 Полша започва неочаквано да се дърпа и отказва условията на САЩ за разполагане на прехващачи.

На 8 август 2008 Грузия неочаквано напада самата себе си :) , като с това предизвиква въоръжен отговор от Русия. Само след няколко дена , на 14 август 2008г, Полша се съгласява на условията на САЩ и на 20 август 2008 подписва договор за разполагане на прехващачи на нейна територия.

Русия предупреждава Полша, че с това си действи се излага на военен удар, дори ядрен.

Това, което военолюбците и американските мекерета не казват, е че противоракетните прехващачи са оборудвани с атомни бойни глави с ниска мощност. Това е така, защото се разчита, че електромагнитния импулс от ядрения взрив ще повреди електрониката на прехващаната балистична ракета и бойните и глави. Представете си какво ще стане с Европа, ако тези прехващачи влязат в употреба.

Предполагам, вече е ясно защо Грузия започна войната. Вижда се кой спечели и то доста бързо. Кандидата на президент МакКейн е върл привърженик на противоракетната отбрана, докато Обама е противник. Да се надяваме, че американците ще прояват разум и няма да изберат МакКейн за президент. Щото нищо чудно да предизвикат и трета световна война.

Интересното е, че тези факти не се съобщават от средствата за масова информация в България :)

Поведението на САЩ си има обяснение. Те използват една от стратегиите за поведение в zero sum game. Лошото, е че тази стратегия е неоптимална и високорискова – разчита се на разумността на противника, за да се печели. Приложи ли се срещу неразумен и нелогичен противник, резултата ще бъде страшен. Може да напиша някой ред за тази стратегия по-късно.