Дълговете на икономическите субекти (хора, фирми, държави) не са лошо нещо. Напротив – дори са необходимост. По дебелите книги пише , че най-доброто съотношение дълг/собствен капитал е 2:1 , т.е най-добре е да се работи с привлечен капитал. Аз самия съм имал дългове около 100 % от годишния си доход.

Въпроса е за какво се използва тоя дълг. Ако е за инвестиция, която ще носи бъдещи приходи – няма проблеми, дори дълга да стане 60 милиарда евро .

Обаче българския дълг не е инвестиционен – за последните 2 години се е увеличил със 100% , а износа се е увеличил ot 12 милиарда евро (2006г) , до 15 милиарда евро (2008 – очакван годишен) . Това е само 25% нарастване , за сметка да двойно увеличение на дълга.

По моя преценка около половината от външния дълг е използван “потребителски” , т.е. за купуване на потребителски стоки , НИ , изяден и изпит (посредством раздадени потребителски кредити от банките) . На този дълг се дължи лъжливото “повишаване на стандарта” през последните 2 години.

Рано или късно тоя дълг (потребителската му част) трябва да се връща. А не виждам как ще стане това , при условие, че от години има нарастващ дефицит по търговската сметка , а пък и износа нараства твърде бавно (в сравнение със задлъжняването).

Хубавото е, че след 2-3 години ще можем да видим какво съм написал и какво се е случило. Щото помня много добре събитията преди и около 1997 година и тогава пак никой не вярваше.  Тогава (около края на 1996г) ДСК ни подари един апартамент – нашите имаха 20 годишен жилищен кредит. И няма да забравя как няколко пъти хубавци от ДСК се изтъпанчваха по телевизията да разправят как хората трябвало да си погасят предсрочно кредитите, щото щяло да стане много лошо – високи лихви, трудно погасяване и т.н. Над 95% от хората с кредити се излъгаха, събраха пари на куп и си погасиха кредитите предсрочно.

Скоро след това кредитите можеха да се изплатят само с една месечна заплата. След хиперинфлацията, ако не се лъжа нашите погасиха кредита с една заплата :)

Ето тук има интересна тема за това докога ще издържи валутния борд .