Външния дълг на България към м. 5.2008 г. по данни от БНБ е почти 31 милиарда евро и е над 100% от БВП. За последната една година е нарастнал с около 33% . Ето как е нараствал през последните години (към м.май) :

2004 – 12 милиарда евро

2005 – 13.5 милиарда евро

2006 –  17.5 милиарда евро

2007 – 21.5 милиарда евро

2008 – 31 милиарда евро.

От друга страна имаме валутен борд , според който всеки лев трябва да е покрит с евро в съотношение грубо 2:1 , т.е резервите на БНБ са 25.6 милиарда лева – около 13 милиарда евро.

Въпросът е докога ще издържим да живеем на кредит (като гледам последната година ни трябва около 10 милиарда евро на година финансиране) и какво ще стане след като финансирането спре ? Ами след това кредиторите ще почнат да си искат парите и съгласно закона за валутен борд БНБ трябва да обменя левове за евро по курс 2:1 . Да , обаче съгласно баланса на управление емисионно на БНБ България има само 13 милиарда евро (които са покритието на левовете) .

Дотук виждам, че България е фалирала (хубавото на тоя дълг е , че не е държавно гарантиран – т.е. това е дълг към частни инвеститори, който явно ще пият по една студена вода).  Другото хубаво нещо е , че 30% от този външен дълг е отишъл за финансиране на недвижими имоти, т.е.  скоро ще има редукция на тази част – като паднат цените на НИ , ще връщаме по-малко пари.

В момента, когато инвеститорите се усетят в какво са инвестирали и започне изтичането на еврови капитали навън, БНБ трябва да почне да свива паричната маса. А почне ли такова свиване ще стане страшно. Ще има да мечтаем за инфлация , ама такава няма да има. Ще има много по страшната дефлация – цените ще намаляват поради липса на пари, дори по-лошо – няма да намаляват, а пари пак ще липсват.

Единственото спасение за управляващите (не сегашните – те ще си избутат мандата) е да излъжат ЕЦБ  да им смени левовете с евро, и да въведат еврото. Обаче някак ми се струва, че ЕЦБ няма да се излъжат лесно.

И защо по дяволите никой не говори за влизане в ERM II . Януари 2007 разправяха, че до три месеца влизаме :)

Тишината покрай ERM II е твърде обезпокоителна.

Догодина животът ще бъде доста интересен.

п.с.

В подкрепа на мнението ми ще постна друго мнение от форумите на investor.bg

:

Negramoten написа:
А някой би ли ми обяснил, ако може като за неграмотен. Когато ДТС е 2 пъти по-голям от ПЧИ, които освен всичко включват и външен дълг, на който лихвите нарастват, дали в крайна сметка това ще намали М3. И ако тази тенденция на намаляване на широките пари се запази, то дали ще се стигне до дефлация или ще се отвърже борда и ще имаме нова хиперинфлация?

Другото което ме тормози е външния дълг. Май вече наближава 31 млрд. евро. Като само лихвата по него ми се струва, че е 2,5 млрд./годишно.

Та сметката ми излиза така.
ПЧИ – ДТС = 1,65 млрд (от 2,08 вадим 0,43) – 4,5 млрд = -2,85 млрд. евро.
Лихва по външен дълг = -2,5 млрд евро.

Така излиза, че тази година ще загубим 5,35 млрд. евро, като тук се включват и ПЧИ, които дефакто са външен дълг. Т.е. положението е още по-зле.

Или ако сега широките пари са 44 млрд. то това означава че ще върнем с 12%, а ако тази тенденция се запази (а не се влоши още), то след 3 години ще сме на нивата от 2006-та.

А тук не трябва да забравяме и инерцията (по-скоро лага спрямо М3) на инфлацията, която ще увеличи ДТС, дори и когато няма ПЧИ. Т.е. може да се стигне до изчезване на 12 млрд евро за година.

правилно си го изчислил.и аз от половин година пиша,че за съществуването на бг вече са нужни, според мойте изчисления между10 и 15 милиарда евро на година нов дълг!
за тва и твърдя,че до 2 години или държавата ще фалира,или борда трябва да падне-иначе резервите на българия са около 12 милиарда-при драстично намаляне на външното финансиране(а то ще стане и то скоро),резервите(цялото богатство) на бг, да финансира икономиката си и дефицита,за да не падне борда ,са недостатъчни дори и за 2 години.
дълга на бг е абсурден и натрупан само за последните 3 години,откъдето идва и фалшивото чувство за прогрес!тези пари трябва да се връщат заедно с лихвите по тях.
а това,че българономистите се опитват да крият реалността,не означава,че ще помогне!в пресата и с гласене на статистики, икономика не е управлява!

само обслужването на дълга се нуждае от 6 пъти повече валутен ресурс,отколкото целия дефицит на бг преди 2005 година!
допълнително самия дефицит се е увеличил 8 пъти-800% само спрямо 2005 година…..
с други думи говориме за 14 пъти повече ресурс,който ще излиза от бг,спрямо 2005 година!
тва е благодарение на едно-немърливо и безхаберно управление,както и грешката на световните кредит бюра,които вдигнаха кредита на бг 2005 година.
на бг финансовите институции се даде достъп до кредитиране и те се оляха!
този дълг беше транфериран в балониране на имотния маркет,чрез финансиране на строители и в крайност-ипотеки………

за да имаме реално възможността да изнасяме 14 пъти повече валута от бг,спрямо преди 3 години означава,че трябва през това време да се изградили производствена структура,която да произвежда 14 пъти повече продукция за износ!забележи-за ИЗНОС,а не цялостно повишение.цялостното производствено повишение трябва да е над 20 пъти!
бг не само не е изградила никаква производствена мощност,но дори и кремиковци си замина-главния носител на валута за бг!
от тук идва и повишаването на дефицита в момента.по принцип вече кризата удря и дефицита трябва да почне да намаля,благодарение на свиването на икономиката,но дисбаланса от НЕпроизводството на кремиковци продължава да товари дефицита.което е в пъти по лошо-ще превърне рецесията в стагфлация!

в крайност-грешката не е в трупането на този дълг.грешката е в използването му.той е изхарчен за едно-балониране на имотния маркет и нищо друго.
или-не само няма да има средства за покриването на лихвите по този дълг,ами и самия капитал от дълга ще се изпари с поне 60%,поради бъдещата декапитализация в имотите,която вече започна навсякъде,не само по морето и банско.
а после ме питат- защо съм бил толкова негативно настроен?????
ми не съм негативно настроен-фаталистично настроен съм!
и не съм им виновен,че българономистите само за 3 години съсипаха държава,която можеше в момента да е в пъти по добре от румъния.и циганите там излезнаха по добри икономисти от бг кадровиците.
и само за пример-тези пари(задлъжняване) са достатъчни да се срине цяла българия и да се построи наново.
или пък се равняват за построяването на 8 атомни централи.
крайслер билдинг-небостъргач в ню йорк с големина,каквато още няма в цяла европа бе продаден за 500милиона евро.
ресурса,с който е живяла бг -натрупания дълг е достатъчен за построяването на 60 такива небостъргача,заедно със земята под тях.забележи-дори в европа няма такъв небостъргач построен и до ден днешен.бг можеше да има 60 такива с тези пари от дълга, натрупан за 3 години.
а бг управниците-ветър ги вее на бел кон.надяват се на европейските средства…..ми че то и те са смешни суми,сравнение със заборчняването…….

в бг престои най-голямата криза за всички времена.тия цифри е въпрос на време да се материализират.ще е в пъти по зле от 1997,защото и населението е задлъжняло, за разлика от преди.
преди и безработен-българина разчиташе на буркани от село-не е трудно да оцелееш,когато нямаш заеми.
но когато дължиш 1000 лева месечно за ипотека,кола и пералня,друг е съвсем живота при криза.