Така и така днес съм на тема чипове…. :) . PEF 22822 е VDSL transceiver. Използва се във VDSL модемите на micronet (sp3501) и zyxel (prestige 841) . Отново не намерих никаква (полезна) информация за него. Инфинеон са побликували само празни приказки, колкото да кажат, че има нещо написано.

Един VDSL линк започна да прави проблеми преди 2-3 дена. Спира да работи произволно и след power on/off на който и да е от двата модема тръгва. Това ме навежда на мисълта, че модемите не забиват, а става нещо друго. Същия проблем го имаще и миналата година , след смяна на CPE – оправи. Сега обаче спира с различни CPE. Утре ще сменя CO-то и ще видим дали не е от него. Зимата един CO модем правеше подобни мизерии при студено време.

В момента съм пуснал една двойка да се тестват. Носят 10mbit/s симетрично без проблем :

test1

Утре ще снимам модемите (разглобени) .

Micronet

Micronet SP3501

zyxel

Zyxel Prestige 841EE

Между другото Infineon правят добри комуникационни чипове. Искате да пренесете 30 mbit/s на 1 км. – няма проблем. Купувате 2 бр. powerline адаптори, преработвате ги малко (отделяте сигнала от 220V) , пускате ги по UTP или коаксиал и готово. Ще пиша отделно по този въпрос :)

p.s

Излових проблема при VDSL линка. Калпаво захранване. За икономия (майка на мизерията) съм захранил модема от 12V на микротика. И като се натовари микротика с повечко трафик, VDSL модемите спират . Не забиват, просто спират трафика , при разкачане и закачане отново на сигналните проводници – тръгват, дори не трябва да се изключват от захранването.

Поредното, надявам се последно забиване, утре ще сложим ново захранване. Добре, че тези дни правих тестове на скоростта, та го излових. :

vdsl