Както съвсем уместно се каза в коментара на предишния пост, напоследък съм се отплеснал да пиша само глупости.

Нервирайки и себе си и предполагам няколкостотинте човека попадащи (случайно или не) тук . Обещавам си повече да не се ядосвам заради милиционерските простотии. Безмислено е.   Така или иначе идат избори.

Та за какво друго остава да се пише (доста съм ограничен, щот нали…..) , но все пак може да напиша няколко общи приказки.

За пръв път от 10 години, отново съм наемен работник и най-учудващото е, че ходя с удоволствие на работа.

Причините за това са комплексни, като една от немаловажните е, че  работното ми време започва около обяд :) . Който ми познава, знае…….

Да не говорим, че заплащането не е лошо, не че не може по добре и не че няма къде по-добре. Но… не е лошо. Друга съществена причина е , че съм заобикoлен от умни и свестни хора, каквито много рядко се срещат. Наистина много рядко.

Комплесно погледнато, много съм доволен.

Обаче , за мое нещастие основен инструмент в работата ми е SQL-a. А аз не го обичам много , да не кажа по-силна дума. Например днес се чудих половин час как да направя нещо,  което на C бих драснал за 30 секунди – два цикъла.

Накратко , ако имаме една таблица с някакви номера и друга таблица с връзката стар-нов номер. Задачата е да ъпдейтнем таблица1 с новия номер от таблица2 , само там, където има съответствие със стария номер в таблица2 .

т.е.

if (a[i] = b[i])  a[i] = c[i]

Два цикъла и готово.

Да обаче в SQL нещата изглеждат неприятно (поне за мен, дето съм закърмен на асемблер и С ) :

update table1

SET A = (SELECT C  FROM table2 WHERE table1.A = table2.B)

WHERE EXIST (SELECT * FROM table2.B where table1.A = table2.B)

После, що не го харесвам….

А един човек ме гони да пиша (на частно както му се вика)  разни нещица, свързани главно с подобни извращения на MySQL . Не съм убеден, че заплащането би компенсирало причинената ми душевна болка :)

Лошото, е че погледнато от безпристрастен човек, в горния SQL пример има логика, доста логика. Но аз мисля в цикли и това ме шашка.

Както и да е, явно ще трябва да извадя книгите за SQL (ама лошото, е че в тях няма подобни примери ), а аз елементарние неща  ги зная. Т.е. смисъл от препрочитането им – никакъв.  Опит си трябва, опит….