Ех, никой не взе да напише нещо за това как Пакистан задигна цяла /24 мрежа от Google.

Техния доставчик PCCW нещо да е чувал за BGP филтри ? . Бахти доставчика – да разрешава безпроблемно анонсиране на каквото и да е по BGP от клиентите им. Нямам думи.

Да взема и аз да пробвам анонсиране на чужди ИП адреси, ама ще ми дърпат ушите после :)

Бахти, ето докъде водят опитите за цензуриране на интернет. Мрежата вече върви усилено надолу. Очакваме скоро – “западен интернет” , “мюсулмански интернет” , китайски вече има . На зле вървят работите.

Иначе замисъла на пакистанския телеком е бил :

“Абе ние хубаво ще дропим нужните адреси (както бтк с аренабг.ком) , ама другите доставчици може и да се направят на ударени и да не филтрират достъпа – я да им пуснем един лъжлив анонс по пакистанския пиъринг :).

Да, ама анонса взел че се измъкнал през PCCW и стигнал до всички автономни системи.

Кога най-после всички чугунени глави (пакистански, МВР-ейски, социалистически, комунистически) ще проумеят, че ISP осигуряват само и единствено транспорт на ип пакети. Не можеш да задължаваш ISP да руши инфраструктурата на интернет (която се крепи почти изцяло на доверие) , за да задоволява капризите на някой дерибей , включително и на нашенски такива.

Прочетох, че после PCCW  отрязали изцяло Пакистан от нет-а. Малко им е. Аз бих им треснал едни яки неустойки, да не говорим че BGP администратора на PCCW ще си търси нова работа.