От един месец имам проблеми с един VDSL сегмент. След обяд и вечер има загуби около 7-10% , които почти не зависят от трафика, През нощта и сутрин – пее – 0% загуби, дори при 10-15М трафик. Нямам разумно обяснение, освен нещо да шуми по кабела, или наличие на колизии.

Отказах се да търся причината – утре сегмента минава изцяло на лан, с цената на 300 м. кабел и 2-3 комутатора. И метални кутии де, и защити, и заземяване – ужас. Трябваше направо да сложим оптика, ама ще се забавим доста, а не ми се иска да мъча повече клиентите.

В допълнение има и доста голям списък на желаещи за включване. Направо не му се вижда края. Затвора в Бобов дол иска (оферта за) поддръжка, ВиК искат също поддръжка. Досега бяха към една фирма, която изглежда се дъни доста напоследък. Ще взема да им направя едни доста добри (в смисъл високи) цени, пък каквото стане :) . Няма да бачкаме за слава я.

Относно поддръжката си мисля , ако стане работата де, да сложим по един VPN рутер (и двете фирми имат мрежи от по 15на машини) и при проблем да го решаваме дистанционно при възможност.

Виждам, че вече ме намират и по “метални кутии” , та да споделя – Викиват – Пловдив. Много добри цени на едро.Да не ги изкупите ей :)

Преправих форума на dupnica.net. Разкарах phpbb-то, че ми писна от спамери. Нищо не помага, ни картинки , ни нищо. А е и гола вода като функционалност. YaBB ми харесва много повече. Досега няма спамери, ама и клиентите не щат да се пререгистрират.

Ако някой инсталира YaBB , не слагайте български език на администраторския акаунт, става мазало :) . Иначе по подразбиране може да се сложи български, включително и за новорегистрираните.