ГДБОП са спретнали поредната простотия. И по медиите вече се пише и говори, че интернет доставчик = престъпник и пират.

Лично аз не мога да проумея как колегите в Добрич са допуснали да се случи подобно нещо и да рискуват бизнеса си . Говори се за 6 000 клиента.

Та да си дойдем на думата. Как да се спасим от агресивната милиционерщина, прилагана от ГДБОП и грубото нарушаване на доста закони от тяхна стана.

1. Първо и най-важно условие – НЕ ПАЗЕТЕ СПИСЪК С ДАННИТЕ ЗА КЛИЕНТИТЕ ВИ НА УЯЗВИМ КОМПЮТЪР , т.е. не го пазете в офиса, нито дори в техническите си помещения. Може да мислите, че това не е чак толкова важно, но повярвайте – това е най важното което трябва да пазите да не попадне в МВР-ейски ръце. Лично съм бил свидетел как такъв списък с клиенти (имена, адреси и т.н) е бил иззет от доставчик и после използван меко казано доста нерегламентирано от шапкарите.

2. В офиса трябва да имате само 1-2 компютъра (желателно е с Linux) и терминален клиент. Не пазете никакви данни (било то законни или незаконни на тези компютри) . Аз например имам само един лаптоп, на който няма нищо освен законен Windows и един криптиран дял.

3. Направете си хубав сървър, на който ще държите сензитивната информация, било то клиенти, счетоводство, фактуриране, ако щете дръжте филми и музика. Желателно е файловата му система за /home (или където там ще сложите данните) да е криптирана. Така дори да го открият, нищо не могат да направят.

4. Този сървър го забутайте колкото може по далеч от вас. Я в някое мазе, я на някой покрив. Проявете въображение. Дръпнете до него една подземна оптика, или още по добре – радио връзка. Направете всичко възможно да е трудно откриваем. И НЕ КАЗВАЙТЕ НА НИКОГО КЪДЕ СЕ НАМИРА. Хората обичат да говорят, а и ще се учудите колко много врагове имате, които ви се пишат приятели. Този сървър дори може да го сложите при ваш клиент , без обаче той да знае какво е това. Ако ви се дават пари, може да го бутнете някъде и на колокация (така обаче рискувате да послушат трафика и да разберат къде се намира). Така и така само вие ще знаете ареса му и паролата му.

5. Работете отдалечено – с терминален клиент.

6. Не събирайте таксите в офиса си. Сключете договор с банка и научете клиентите си да плащат в банката. Освен всичко друго – икономисвате заплата на касиера и куп други.

7. Спете спокойно. И внимавайте какво говорите, като ви привикат на “разговор” . Не се подлъгвайте по подобни “дружески разговори”. Отидете с адвокат ! и го оставете той да ги схруска за закуска . 99% от служителите на МВР не знаят законите, но обичат да сплашват, използвайки и вашето непознаване. Така, че вземете прочетете поне законите касаещи ви пряко /ЗЕС, НК , ЗУТ, не забравяйте и ЗДП :) / Запомнете – наказателната отговорност е лична, а техниката е фирмена – ООД е отделно юридическо лице и няма много общи неща с вас, дори да сте собственик, съдружник или управител. Ако нямате (Е)ООД – какво чакате още ? Юридическите лица нямат наказателна отговорност, дори не може да ви глоби МВР-то.

п.с.

Ако блога зачезне, значи са набарали сървъра. Ама и аз не съм се старал много да го крия, щото няма незаконни работи ( е поне според мен)