гоненето на тоя що клати гората.

Тия дни във форума на arenabg.com имаше една тенденциозна и преднамерена тема (нещо се мъти, ама още не знам какво). Та темата е за маркирането и шейпенето на p2p трафика.

Имаше 1-2 смислени поста, обаче пълчищата торентаджии изобщо не вденаха за какво иде реч. Та с две думи:

Основната цел на всеки доставчик е клиентите му да са щастливи. Това е трудно постижимо, и ако за това се налага p2p трафика да бъде ошейпен, то той ще бъде и разни писаници по форуми изобщо няма да помогнат, а напротив – най-много да влошат нещата. Т.нар. “торентаджии” са около 10% от всички потребители на интернет, а правят 90% от download-a и почти 100% от уплоада. Точно в момента в който тези 10% почнат да пречат на щастието на останалите 90% , p2p трафика ще бъде (и е ) маркиран и ошейпен с най-нисък приоритет. И никакво криптиране няма да помогне.

Никой доставчик, ама никой няма да осигури на цената на домашен абонамент гарантирани скорости. Ако някой клиент има претенции – да си купи гарантиран капацитет и тогава (и само тогава) да хленчи, че видиш ли някой незаконно му манипулира трафика.

Дано не се налага “торентаджиите” да разберат тази проста истина по трудния (и болезнен за тях начин). Битката с доставчиците е обречена на провал. СЛед филмовата и музикална индустрия, следващите, които ненавиждат p2p са доставчиците. И само чакат удобен случай да ударят балтията на p2p. Което ще е жалко, защото и аз отвреме на време дъпвам някой филм.

Явно от екипа на arenabg.com са поумнели малко, защото вече темата не се афишира :)