От доста време ХлОпела имаше един шум при скорост над 60-70 км/ч. Водих го на двама майстори, които не можаха да установят от какво е шума. На мен ми приличаше на тръгнал лагер и ми се чуваше да идва отзад. Единия майстор каза, че бил преден, другия, че още е рано (шума беше слаб) да се установи от къде е.

Мен обаче тоя шум ме дразнеше и реших да го хвана от какво е. Вдигнах задния мост на крик и газ на 5та скорост на място. При 60 км/ч ясно се чу, че шума идва от заден ляв лагер.

Тъй като лагера е цифра, пък и го няма никаквъв по магазините (оригиналния го продавали за над 500 лв) , пък аз имам цял заден мост, реших да сменя цялата полуоска.

Действията са следните :

1. Сваля се гумата

2. Маха се спирачния апарат – отвиват се двата болта , които го държат към главината

3. Маха се барабана – тук вече е малко трудно, ако барабана е клеясал (както в моя случай) . Един час удрях с чук без резултат, оказа се обаче, че конструкторите са предвидили проблема – на барабана има отвор с резба 6 мм. , в койт се навива болт, който натиска върху полуоската и барабана излиза лесно навън. Ама кой да се сети :)

4. Махат се накладките за ръчната спирачка (барабанна)

5. Отвиват се четирите болта, които държат главината към ръкава на задния мост и с леко почукване се изважда главината заедно с полуоската.

6. Слага се новата полуоска с нейната си главина и действията се повтарят в обратен ред. Най – трудно (за мен) беше сглобяването на накладките за ръчната спирачка .

rearshaft

No 3 е въпросният лагер, който е набит в главината (5), а 4 е втулка върху полуоската, която го фиксира. Размерите на лагера са 40х90х31.5 , произвежда се от Koyo , SKF , Timken и цената му в Англия се движи между 35 и 70 лири.

Стария лагер имаше доста голям луфт ( установих го след като свалих полуоската, когато беше сглобена луфт не се усещаше).

Вече шум няма :)