Линка към Паничище нещо се беше закучил.

Първо се оказа, че от Паничище се вижда не с.Крайници , а с. Червен брег , въпреки, че софтуера дава видимост и към двете села. Качвайки се първите 1-2 пъти, видях село долу в далечината и си казах – “еее, ето го Крайници, тоя линк е елементарен”

Да, ама не. Отиваме в с.Крайници, монтираме антена, микротик и т.н. , и какво да видим – сигнал никакъв, ама хич. Хайде обаратно на Паничище. Линка е 10 км по права линия и дори с добър бинокъл малки обекти не се разпознават. Набелязах си 2-3 ориентира – големи групи дървета и слязохме обратно да ги търсим. Оказа се, че се вижда с. Червен брег.

Свалихме антената от Крайници, сложихме в Червен брег и пак нищо , ама нищо. Хайде пак на Паничище, пак гледане, умуване. Отсрещната точка не можем да я видим посмъртно , щото хем е далече, хем има и дървета около нея и ако се вижда, се вижда само покрива.

Добре, че колегата се сети и смени честотата на 5300 и линка взе, че тръгна. Верно на слаб сигнал -88dB ,но поне хванахме нещо. Антените са слагани “на око” и едната със сигурност бяга по вертикала. Утре ще ги донастройваме вече по сигнал. Ако има видимост, би трябвало да постигнем сигнал от порядъка на -60 , -65 dB.

В понеделник, най-късно вторник , първия хотел с интернет в Паничище ще бъде Енергоремонт.

Координати на хотела :

42.2651 N 23.2919 E височина – 1470м.

Координати на с. Червен брег

42.3108 N 23.1763 E , височина 574м.

Ето и картинките:

Самия линк

Изглед от с. Червен брег

Общ изглед.