В началото беше отричането. Ние сме остров на стабилност в бушуващата глобална криза.

После се прокраднаха леки нотки за странични ефекти на кризата в нас. Но банките са ни непоклатими и нямат ликвидни проблеми.

По после решиха да намалят (ефективно) задължителните минимални резерви, които банките внасят в БНБ. Те бяха 12% от депозитната база, с цел “подпомагане” на банките и намаляване на лихвения процент. Абе нали банките нямат проблеми с ликвидността, що им давате пари ? И то не лев и два, а един и половина милиарда лева !!!

Това, което родния икономически гений не прецени (дали) е , че почти всички банки са собственост за западни банки, и че не е сега момента да се дават пари на нашите банки. Резерва затова е резерв – да се ползва само в краен случай. Дали българските банки са стигнали до тоя краен случай. Не – не са.

От къде ли го знам – ами от статистиката на БНБ. Ако банките бяха толкова закъсали за пари нямаше да изнесат един и половина милиарда лева навън само за една седмица.

Толкова сме цъфнали и вързали, че в кризата подараваме един милиард на западните банки !

И не – не си го измислям. Задължителните минимални резерви (ЗМР) , преди родния икономически гений да ги намали, бяха 6 445 269 хиляди лева , след намалението са 5 058 667 хиляди лева.

Разликата е около милиард и 400 милиона, пари, които само за една седмица банките изтеглиха от БНБ. Но какво направиха с тях – ами какво изнесоха ги почти всичките. Поглеждаме паричните средства във валута в БНБ. Преди намаляването на МЗР са били 4 милиарда лева, а след това под 3 милиарда лева. За една седмица един милиард и кусур лева са изтеглени от икономиката на България и са излетели към западните банки.

Т.е родния икономически гений, в момент в който всяко евро е кът (намаляващи чужди инвестиции , спиране на голям износител – Кремиковци), позволи на банките да изнесат 750 милиона евро навън. Евалла ! . С такива икономисти, врагове не ни трябват. Отгоре на това и парите в обръщение са намалели с 150 милиона за една седмица, поради изтичането на валута навън.

Каква ще бъде следващата стъпка в борбата с кризата (тая дето я нямаше) ? Ами ще наливат още пари в банките. Я депозита на правителството ще го изтеглят от БНБ и дадат на банките (той е малък – само 11 милиарда лева) , я ще изкупуват ДЦК от банките.

Ами дерзайте, банките ще изнесат и тези пари, които се налеят в тях. Пък после ще има – “ох, къде изчезна валутния резерв”.

Това нещо няма да го прочетете нито във вестниците, нито пък ще го кажат по телевизията. Пише го само във статистиката на БНБ.

В момента БНБ има само 1.5 милиарда евро кеш. Дали ще стигнат за всички желаещи да обменят левовете си ? Останалите около 13 милиарда евро валутни резерви са в ценни книжа и злато. Май скоро ще трябва да продават от ценните книжа .

п.с.

Всъщност не съм обърнал внимание – БНБ вече продава ценните книжа и валутния резерв е намалял с милиард и 600 милиона лева само за една седмица. Лошо, много лошо.