Четох развихрилата се полемика тук там за фокусите.  Имали сме форд, карали сме форд и не бихме повторили, ако ще и без пари да ги дават :)

Както Ясен е писал, много малко хора си дават изобщо сметка за TCO на чисто новите автомобили, съответно и за политиката на всички производители от известно време. А политиката е една – колите произведени след около 2004-5 година ще имат много по къс живот от по-старите.

И ако VLD почне пак да разправя смешки за TCO на чисто нов форд, ще го застрелям с TCO на моя 14 ! годишен пасат, който последните две години единствените му разходи са за масло и нафта ! . В 14 годишната кола работи абсолютно всичко! , ел.стъкла , дистанционно , абе всичко. И комфорта е  по-голям от всякави там фордове.  Предишния ми форд се РАЗПАДНА около десетата си година, ама разпадна в БУКВАЛНИЯ смисъл и замина директно в автоморгата.

Да не говорим към за CAPEX-a , т.е цената на новия автомобил. Сестра ми наскоро си купи  4 годишен ML za 40k лева , т.е на цената на “новия форд”  кара мерцедес , а не форд, та дори бил той и нов. И въпреки това е глупаво да дадеш 40К лева за ламарини (не че аз не съм дал 30-на К, но е тъпо) .  Са , ако некой почне да ми разправя за лисицата и гроздето…..  не ми е особен проблем да си купя чисто нова кола .

Та най-добрия вариант за българската действителност (я го покарайте тоа форд 2 години по софийските павета и дупки, па да видите важи ли гаранцията за окачването например)  е човек да има ДВЕ , сравнително нови и сравнително евтини коли.

Една високопроходима – за градско и горско , и една лека – за междуградско по малкото хубави пътища.

Опел фронтера може би не е най-добрия избор , но на времето беше скъпотия, сега може би бих си взел тойота или нисан, но от по-старите – истинските джипове. Въпреки всичко, фронтерата се оказа изключително здрава кола, особено като се има в предвид, че аз само карам. Дотук близо 70К км без никакви проблеми, като изключим разбира се търкалянето и. Всъщност – не – за 3 години – една подгревателна свещ и един лагер. И 4 нови амортисьора след търкала, за всеки случай.

И много хора не вярват, че гори само 7.5 /100 . Не вярват , ама е истина.

Пасат-а е друга история – не мислех изобщо да купувам друга кола, ама така се получи, че ми изостана. Оказа се, че е много удобна и комфортна кола, въпреки вече преклонната си възраст. Но е  един от първите Б5 . И както вече написах все още  му работи абсолютно всичко. Да не говорим,че харчи само 4.5/100 , а София-Дупница понякога успявам да го сваля  ПОД 4/100 , дори с около 5 км градско в София, докато изляза на магистралата. А изобщо не карам бавно, настъпвам си го до 120км/ч.  И на тоя пасат за 3 години цената му е паднала САМО с 1000 лева , а не на половината :) , та айде по леко с ТСО  , особено пък с CAPEX-a.

п.с.

А правилото за 4-те Ф-та е жестоко и е самата истина :). Който го следва, няма да сбърка.

бтв имали сме и фиат, но няма да имаме никога повече, за щастие с френски не съм се парил, ама познавам един който е :)