Знаех, е по някакъв начин google има приблизителните координати на повечето ГСМ клетки , но до днес нямах идея как и от къде имат такава информация.

Отговора е супер елементарен – ние самите (по точно тия със сматфоните) му ги изпращаме.

Всичко започна от това, че като цъкнах тоя адрес :

http://test-geolocation.appspot.com/

гугъла изплю МАК адреса на домашното ми AP . Освен това google latitude на нокията изпращаше приблизително точни координати дори без да използва GPS-a . Разбира се бях я закачил безжично към АП-то.

Та начина е следния :

Смарфон се закача към wifi AP , прочита координатите от GPS-a и ако има инсталирано latitude, изпраща МАК адреса и координатите на гугъл. А гугъла помни, и никога не забравя.  По същия начин се процедира и с GSM клетките , всяка клетка си има уникален идентификатор. И latitude изпращатоя идентификатор + координатите от GPS-a на гугъл. И той помни…. коя клетка къде се намира.

Процеса е сравнително бавен, но пък за сметка на това – сигурен. Гугъл събира огромна база с координатите на всички wifi AP и по-важното – на всички GSM клетки.

В близко бъдеще няма нужда да имате GPS ,  само някакво гугъл приложение (подозирам че дори gmail е достатъчно) и гугъл вече ще знае къде сте с доста голяма точност.

Да не говорим, че всеки , който не ви мисли доброто е достатъчно да инсталира едно приложение на сматфона ви и да не се хаби да ви наблюдава постоянно.