Ако нафтовата печка Ecotec започне да променя оборотите на празен ход (леко и съпроводено с постоянно движение на клапата за въздуха) , причината е най-вероятно в т.нар “дебитомер” – датчик , измерващ количеството въздух влизащ в двигателя.

Основен симптом е леката промяна на оборотите на празен ход (увеличава се при по-високи обороти и ненатоварен двигател) и характерното “придърпване” при отпускане на газта при движение на скорост.

Начина за проверка е като се изключи напълно дебитомера – ако оборотите на празен ход се стабилизират и клапата за въздуха спре да се мести напред-назад – ясна е работата.

Неприятното е , че ECU -то не може да хване този проблем и при диагностика не излизат грешки.

Та начина за хващане на проблема е чрез изключването на дебитомера. Вчера установих, че фронтерката се нуждане минимум от почистване на този датчик. И дано се размина само с почистване, че нов дебитомер струва майка си и баща си :(

За съжаление, той е закрепен с някакви интересни болтове , за които нямам инструмент (абе тия от Опел как не им омръзна да използват бахти изчанчените болтове) , та процедурата по поистването му се отлага няколко дни до намирането на инструмент.

Предстои ми смяна на масло (двигател + СК + евентуално преден диференциал) – минимум 12 литра скъпо масло 10W40 (скоростната кутия е с двигателно масло) и смяна на пистов ремък + 2 шайби към него.

Поддръжката на тая кола си е бая скъпа, тъкмо паднах под 1лв/км . Хубавото обаче е, че не ми пука за дупки и локви, лошото е твърдото окачване, осигуряващо комфортно возене само по нови и равни пътища не само без дупки, а дори и без неравности, че иначе друса.