Или влиянието на преходните процеси върху ethernet устройствата.

Мамка му – разболях се. Настинах вчера или оня ден. Сега се лекувам чрез чай с уиски (поради липса на коняк) . Яко съм забозил на тема защити. Сега ще изкажа нЕкой мои мнения, заради които може да бъда низвергнат от ЛАН-аджииското общество.

1. Пораженията почти не зависят от типа на кабела – utp , ftp, sftp и т.н. Въпреки, че теоритично кабел с оплетка би трябвало да е по-защитен. Защо е така. Ами защото оплетката на кабела помага само за differential mode пренапрежения. Не може да помогне за common mode ! Не си хвърляйте парите на вятъра – ползвайте utp, без това кабелите станаха безбожно скъпи.

2. Защитата на комутаторите не е необходимо да се заземява (занулява) . Защо ? Ами комутатора няма галванична връзка към земята (не броим другия край на кабела) . Дали комутатора ще бъде под 0V , 100Vили 1KV напрежения спрямо земя, за него е все тая. Необходимо е обаче да се направи “виртуална” маса (земя), откъдето да се затворят токовете. Още повече, че при заземлението се работи със импеданс, а не с активно съпротивление. Припомням, че пренапреженията са преходен процес със много стръмен преден фронт, обърнато в честота -десетки до стотици MHz. Импеданса (на заземлението) при тези честоти е достатъчно голям, така, че напрежението на switch-a спрямо земя си е достатъчно високо. Въпреки, че не е необходимо, е силно препоръчително да се заземи с цел намаляване на common mode пренапреженията в другия край на кабелите (особено тия към компютри) . Избягвайте замасяването към гръмоотводи (ако не сте безкрайно смели). Пряко попадение на мълния върху блока ще изгори всичката апаратура, свързана към мрежата.

3. Компютрите трябва задължително да са занулени . Незнайно защо компютърните захранвания имат делител, който пуска 110V към кутията. Замерва се с фазомер, ако светне – няма зануление (контакт, разклонител) . Неомонтанските защити са изключително ефективни. Досега нямаме изгорял компютър или мрежова карта. Задължително е да се свърже замасяващия и проводник към кутията , и компютъра да е занулен (ако не е занулен – изгаря захранването му)

4. Не мога да си го обясня, обаче колкото по ниско са лан кабелите, толкова по-малка е вероятността от повреди. Избягвайте да полагате кабели по покривите и особено между покривите на различни блокове.

5. Преминете на оптична свързаност между блоковете. Вече е по евтино, за надеждност да не говорим. Ако ползвате оптичен кабел със медни захранващи проводници (дистанционно захранване на конверторите) , сложете им по 3 варистора – един между проводниците и по един към земя). Едни колеги се чудят що по дяволите им горят конверторите на всяка буря :)