Не бе, майтап. Не им е сега сезона. Обаче напоследък непрекъснато мисля за това как да пазим комутаторите следващия сезон. Засега ЛАН мрежичките са малки и ги пазим с неомонтанските защити. Досега няма нищо изгоряло. При клиентите също слягаме неомонтанските , напоследък от тези с два разрядника – за по сигурно.

zashtita

Обаче тия защити имат един съществен недостатък – скъпи са. За клиентските компютри няма начин – 6 лв/клиент спестяват евентуални големи главоболия. Обаче 8 порта по 6 лв = 48 лв, което е много.

Това лято пробвах да пазя един комутатор със директно запоени разрядници на платката му, срещу common mode пренапрежения. Това е пренапрежението между проводниците и земята. Но не бях сложил нищо за difфerential mode – пренапрежение между самите усукани двойки. Съответно порта гръмна от differential mode пренапрежение :)

Та засега съм решил да правим защити от MOV – метал окисни варистори. Това са елементи с почти безкрайно съпротивление до достигане на определено напрежение и практически късо съединение след преминаването им. Всички вградени в UPS защити за телефонни линии са изпълнени с варистори.

При варисторите ме притесняват обаче две неща :

1. Капацитета им – добава към капацитета на лан кабела и може би ще скъси с 10-15 метра максималната дължина. Ако се размина само с това ще е добре

2. Сравнително малката им способност да поемат енергията от пренапреженията (в сравнение с разрядниците)

Поръчал съм варистори от тука . 10-15 стотинки бройката. Като пристигнат, ще направя един комутатор да видя дали капацитетите им няма да пречат. Ще изполвам тази схема :

      ----------o---------o------------------------------------> to switch
                |         |
                |        MOV
utp pair        |         |
               MOV        o--- TO GROUND
LINE            |         |
                |        MOV
                |         |
      ----------o---------o------------------------------------> to switch


Ако има проблеми с капацитета им, ще пробвам тази :

utp pair  -------o----------------------------> to switch
                 |
LINE            MOV
                 |---MOV--> TO GROUND
                MOV
                 |
       ----------o----------------------------> to switch

При нея капацитета се намалява двойно /защо е така – за домашна работа :) /. Освен това и поетата енергия се удвоява.

На всеки порт ще трябва да сложа по 6 варистора = 60 ст. , по 8 порта = 5лв, което е поносима цена за комутатор. И накрая да не забравим и един двоен разрядник за защита на захранващия блок на комутатора. Той изгаря много рядко, аз още не съм видял, но все пак е добре да се предпази.

Между другото – по мои наблюдения комутаторите горят най-често от диференциално пренапрежение (това между кабелите в двойката) , докато мрежовите карти (и цели дъна) от common mode пренапрежения.

p.s.

Понеже съм нетърпелив изрових 2 варистора от стара защита и ги запоих на един порт диференциално – т.е. между кабелите. На сравнително къс кабел – 30-на метра няма никакви проблеми. Утре (или май още сега, ако намеря 100м кабел) ще пробвам на дълъг кабел.

Ако на някой му се занимава да защитава комутатори, ето я и схемата :

(с червено са варисторите , които трябва да се добавят). Варисторите, които са свързани към маса, трябва да са 60-100 волта, например : JVR07N101K ,

другите два варистора (диференциалните) – 12-16 волта, например JVR05N180K

surge-prot

pps

А гледам вече има bidirectional transil диоди по 50-на стотинки. Горната схема може да се изпълни и с двупосочни transil , даже мисля, че за диференциалната защита transil-a е по-удачния избор.