Nakom има доста интересна тема за плоския данък, която ме накара да напиша няколко реда за данъчното облагане по света и у нас. Интересни въпроси са :

Кои данъци (преки или косвени) да преобладават , какви да са(прогресивни или плоски) , ниски или високи и т.н.

Между другото, Nakom е написал прекрасна статия за Инджинера , на която се смях до сълзи. Аз, като типичен Инженер (при това дипл.инж), няма начин да не разбирам от икономика. Та така ….

Гледам, доста глупости са се изписали напоследък и то от ‘млади и переспективни икономисти‘ .

Въпрос 1 : Ниски или високи данъци – това е колкото икономически, толкова и политически въпрос. Традиционно левите са за високи данъци и казват “Ние ще ви приберем парите и ще се грижим за всички” – в резултат – всички сме бедни и икономиката не върви. Не се заблуждавайте обаче, в момента БСП не е лява партия. Десните казват – “ние няма да ви взимаме парите – всеки да се оправя кой как може” – т.е. болни, безработни, социално слаби – да се спасяват поединично. Ясно е , че трябва някакво компромисно решение, и ако не се лъжа имаше една графика, чиито максимум беше около 25% преразпределение на БВП. За съжаление в България процента е доста по-висок. Т.е отговора на този въпрос е почти ясен – ниски данъци, определено по ниски отколкото са в момента.

Въпрос 2 : Преки или косвени данъци. Преките данъци са върху дохода – ДОД , косвените – върху потреблението – ДДС, акциз и т.н. Косвените данъци са винаги плоски, затова трябва да обърнем внимание първо на това, справедлив ли е плоския данък. Не, не е справедлив, и това икономистите много добре го знаят. Не е едно и също да отнемеш 1 лв от 10 лв и 1000лв от 10 000 лв. Второто се понася много по лесно. Ценноста на 1 лв, когато имаш малко е по-висока от ценноста му, когато имаш много (левове). Тук, ако ще ми спори някой икономист – да си прочете учебниците отново. Другите ще трябва да го приемат на доверие, или да поразсъждават малко по темата.

И така, кои данъци (преки или косвени) да преобладават. Това зависи от целите на управлението. Кое искаме да стимулираме и кое да ограничим – дохода или потреблението. В България се набляга на облагането на потреблението, т.е. косвените данъци са преобладаващите, да не кажа основните. Да, при тоя дефицит – нормално да санкционираме потреблението, ОБАЧЕ, това е много социално несправедливо. Бедните го отнасят за сметка на богатите . Доколкото съм запознат и в ЕС наблягат на косвените данъци, за разлика от Щатите.

И така, остана въпроса за преките данъци (ДОД, Корпоративен данък). Какъв да бъде той ? Помните, че досега със косвените данъци е въведена голяма несправедливост в облагането нали? Значи трябва да я коригираме по някакъв начин. А начина е преките данъци да са прогресивни. И то доста прогресивни, с голяма стъпка. Така е навсякъде в белите държави.

Затова, когато някои хора се опитват да пробутват идеи за плоски преки данъци, нещо не им вярвам. Искат да преференцират големите корпорации и много богатите хора, а тежестта да падне върху най-бедните. То не, че сега не е така (всички останали данъци, вкл. осигуровки са плоски) , ами искат да направят положението още по тежко.

В заключение – преките данъци трябва да бъдат доста прогресивни. Нещо от рода 0% – 10% – 20% – 40% , за да има някаква социална справедливост и за да се даде шанс на малките фирми в борбата им с големите корпорации. Плоския корпоративен данък ощетява сериозно малките фирми.

п.с.

Добре де, малко съм се поизхвърлил със скалата, нека бъде 5%-10%-15% :)  . Нисък и прогресивен пряк данък.