и Данске банк.

Мислех да не пиша по тази новина, но парцала труп се е самозабравил в очевадно манипулативната си статия.

Дания се хвана за лева (wtf)

Данске банк издава облигации деноминирани в лева (т.е. емитира дълг – взима левове на заем, с обещанието да върне след една година пак левове с 10% лихва) . Това според парцала труп, било “абсолютно доверие” в лева.

Това обаче е абсолютно недоверие в лева и е открита спекулация против валутния борд. Данске банк заема шорт (къса) позиция в левове , дълга в евро. Т.е. тя очаква лева да се обезцени и Данске банк да спечели от това.

Статията на парцала труп е разбираема (абе Тошо тошев дадоха ли му орден? ). Аз обаче като човек, който не попада в целевата група на парцала труп , сериозно се запитвам защо Дансе банк шортва лева ? Ако иска финансиране, защо не се финансира в евро ? и то евентуално на по ниска цена.

Според слухове , тази операция е свързана с клиент на Данске, който иска да хеджира бъдещи приходи в левове. Това обаче също е лоша новина, защото някой не вярва, че борда ще просъществува още една година.

Освен това, въпреки малката сума – 70 милиона лева – тази операция влошава ликвидността – 70 милиона лева се “изпаряват” за една година , от тук – по високи лихви и т.н. А ако Данске решат да пуснат още такива облигации ?

Иво Инджев също е писал по темата от малко по различен ъгъл.

Моята прогноза отдавна съм я написал – курса при приемането ни в евро зоната няма да е 1:1.95 .