Много се изговори напоследък за “зимни” гуми. Ако КАТ ви спре за проверка, имайте в предвид, че понятието ‘зимни’ гуми не присъства в ЗДП . Изискването е за неупотреба на скъсани или износени гуми. Какво е износена гума е уредено в ППЗДП – грайфер не по малък от 1.4 мм . Ако КАТ ви иска 4 мм грайфер накарайте ги да посочат къде е записано това изискване. Правилно – никъде не е записано. Освен това, ако се навират да мерят грайфера , изисквайте уреда за проверка да е минал метрологичен контрол и да има съответния знак за това. Иначе измерването може да се оспори.

Толкова за законовата част на въпроса. Сега за практическата. Управлявам автомобил от 12 години – всеки божи ден. Пътувал съм във всякакви пътни условия – дъжд,сняг мъгла …. . Качвал съм се с кола до почивана станция Академика на Пирин през зимата – януари – без вериги . Т.е. имам богат опит.

Важни ли са гумите ? Не толкова . По- важен е начина на шофиране на хлъзгава настилка. На дъжд , сняг, особено на заледен път НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПИРАЧКИ !!! , спирайте на скорост, а ако се наложи използване на спирачка – галете я. Никога не натискайте рязко и докрай . Това е сигурен начин да се озовете в канавката или близкото дърво.

Ако колата няма ABS, ‘помпайте’ спирачката. Бързи леки натискания и отпускания. Така гумите не могат да блокират и колата е управляема.

Управлението на автомобил на хлъзгав път много зависи от това дали е с предно или задно задвижване. Начина на управление е коренно различен. При предно задвижване баири се катерят без проблем – само газ :) . По-опасно е спускането !!! . При задното задвижване е обратното. Лично аз при спускане на заледен път използвам ръчната спирачка – тя действа само на задните колела, а предните осигуряват управление. Спускането на заледен път, дори само на скорост е опасно, защото спирачната сила действа на предните колела, и а се подхлъзнаха, а в канавката.

Не разчитайте на гумите, карайте внимателно и разумно – с усет за колата и физичните закони. Блокират ли колелата (особено предните) и най-добрите и нови гуми няма да ви спасят.

Малко допълнение. Ако колата поднесе и я усетите навреме (преди да сте се завъртяли) , отпускате веднага спирачката и натискате съединителя (или подавате газ – при предно предаване, ако напред няма препятствия). Волана се навива леко в обратна посока на занасянето. Така си връщате поне управлението, а че няма да спрете бързо – няма, но поне може да изберете къде .

Ако намерите голям и празен полигон с хлъзгава настилка (паднал сняг, заледен) е добре да потренира човек и да придобие усет към автомобила.

Аз винаги карам само с летни гуми и досега не съм имал никакви проблеми. Както казах – качвал съм се на почти 2000м в Пирин без вериги .